Reismuseum De Franse Verleiding

Musée La Séduction FrançaiseReismuseum De Franse Verleiding

In de afgelopen winteruitgave van Leven in Frankrijk werden we geprikkeld door het artikel De Franse Liefde van … Ger Verhoeve.

Altijd in om nieuwe plekjes te ontdekken voor onze gasten, gingen we op onderzoek uit naar het unieke museumpje de Franse Verleiding. En verleid werden we! Met zijn grote historische kennis en zeer uitgebreide collectie van historisch materiaal, boeken, gidsen, foto’s, plattegronden en souvenirs, nam conservator/eigenaar Ger Verhoeve ons mee door de geschiedenis van het reizen en toerisme in en naar Frankrijk. Naast veel leuke en interessante informatie, kregen we ook een heerlijke portie nostalgie voorgeschoteld; oh ja, weet je nog ….

Het museum ligt aan een sfeervol pleintje in een vroegere bakkerij (wat meteen tot de verbeelding van Dick sprak) in het dorpje Fontcouverte. Ger vertelde ons ook dat uit annalen blijkt dat in de museumruimte al minstens vanaf 1597 in een grote oven brood gebakken werd, dus ruim vier eeuwen lang, totdat de plek omgetoverd werd tot museumpje. Dat weten we omdat in dat jaar in Fontcouverte de later tot heilige uitgeroepen Saint-Régis geboren werd. Op weg naar de auto zagen we een standbeeld bovenaan een grote stenen trap en konden toen wel raden van wie dat was. Ieder jaar schijnt op 16 juni het Fête de Saint Jean-François Régis gevierd te worden met een bedevaart en processie.

Het is ongeveer 20 minuten rijden met de auto naar La Séduction française vanaf ons huis. Geschikt uitstapje om te combineren met een bezoek aan het mooie Lagrasse. Ook leuk om er op de fiets heen te gaan!