Fietsen

Arrangement Minervois en toute saison fietsen

 

Suggesties voor tochten met de hybride- en met de racefiets

Met de hybride fiets

Afgestemd op het aantal kilometers dat u wilt rijden en gelet op de hoogteverschillen, laten we u mooie tochtjes maken door de Minervois van dorp tot dorp. Richting en langs het Canal du Midi is het vrij vlak fietsen.

Een van de grotere uitdagingen is een tocht naar het mooie plaatsje Minerve, waarbij u te maken krijgt met zo’n 200 meter hoogte-verschil. We hebben allerlei brochures en kunnen u veel informatie geven over wat u onderweg allemaal tegenkomt om te bekijken.

Wij stellen ons graag fietsvriendelijk op en hebben daardoor ook het label Accueil Vélo gekregen. We zijn als overnachtingsadres opgenomen in de route Le canal des 2 mers à vélo (route van de monding van de Gironde naar de Middellandse Zee). Hieronder ziet u een mooie fietsroute van Accueil Vélo, die u vanuit La Maison Chabbert kunt maken.

Met de hybridefiets, maar eerst met de auto naar een andere plek, om van daaruit te fietsen

Met de auto is het een half uur rijden naar Narbonne. U zou hier kunnen parkeren, eventueel de stad bekijken en dan naar de kust fietsen. U kunt ook een kwartiertje doorrijden naar Narbonne Plage of Gruissan om langs de kust te fietsen of op het mooie l’Ile Saint Martin. We hebben informatie over verschillende fietsroutes in dit gebied, die bij elkaar zo’n 65 km beslaan.

Ook vanuit Béziers is het leuk om naar de kust te fietsen. Als startpunt kunnen de 9 sluizen van Fonseranes worden gekozen. Het is ongeveer 16 km naar zee (Portiragnes Plage) en u kunt eventueel 10 km doorfietsen naar Cap d’Agde.

Een ander goed idee is om naar een plaats te rijden, die aan de voie verte Passapaïs ligt. Dit is een 80 kilometer lange wandel- en fietsroute, aangelegd op een oude spoorlijn, die het Parc naturel régional du Haut-Languedoc doorkruist. U zou bijvoorbeeld vanuit het prachtige plaatsje Olargue een stuk van het traject kunnen fietsen.

Met de racefiets

Dick heeft de streek al vele malen doorkruist op de racefiets en hij kan u dan ook alles vertellen over de mooie routes en leuke stopplaatsen voor koffie of lunch. Hieronder een paar suggesties.

Verkenningstocht Minervois

Tocht van ± 60 km van dorp naar dorp langs de oneindige wijngaarden van de Minervois. U fietst langs de indrukwekkende gorges (kloven) bij Minerve. Dit prachtige plaatsje is bekend vanwege zijn heftige katharen-geschiedenis en zijn bijzondere geografische ligging.  Vervolgens is het schitterend fietsen over een prachtig plateau richting Félines Minervois en door het AOC wijngebied Minervois La Livinière.

Rit door het Parc régional du Haut-Languedoc, ongeveer 60 km

Via mooie dorpjes fietst u naar Saint-Chinian, via een route die de renners van de Tour de France ook hebben gereden. Iedere donderdag- en zondagochtend  wordt hier onder de eeuwenoude platanen een kleurrijke markt gehouden. De terugweg gaat over Assignan, een door een Belgisch paar opgeknapt dorp met een sfeervol pleintje en een heel bijzondere cave. Vervolgens komt u onder andere door Saint Jean de Minervois, bekend om zijn heerlijke muscat wijn en het AOC wijngebied Minervois La Livinière.

Rit door het Parc régional du Haut-Languedoc, ongeveer 120 km

Zoals hiervoor omschreven fietst u eerst naar Saint-Chinian en dan door naar Roquebrun. Dit plaatsje heeft een microklimaat en dat is ook duidelijk te zien aan de sinaasappel-, citroen- en palmbomen. Het heeft een idyllisch strandje aan de oevers van de Orb, de rivier waar u vervolgens een heel stuk langsfietst. U passeert het prachtige plaatsje Olargues en daalt weer af richting La Maison Chabbert via Saint Pons en Minerve.

Koninginnenrit, ongeveer 120 km

Het beklimmen van de Pic de Nore, bijgenaamd ‘le Petit Ventoux’ zou u kunnen beschouwen als uw koninginnenrit. De Pic de Nore is met 1211 meter het hoogste punt van de Montagne Noire. In 2018 behoorde deze col tot een etappe van de  Tour de France. Vanuit La Maison Chabbert is het een flinke tocht aller-retour van ongeveer 120 km.
U kunt ook eerst met de auto naar Caunes of Villeneuve gaan, om van daaruit de col te beklimmen en dan wordt het een rit van zo’n 60 km. Caunes is bekend vanwege de afgravingen van het roze marmer. In het dorp zijn dan ook allerlei sculpturen te zien en in belangrijke kastelen, zoals Versailles, vind je het marbre rose de Caunes terug.
Op de Pic de Nore staat een grote televisiezendmast en bij helder weer heb je een prachtig vergezicht, zelfs tot aan de Middellandse Zee.