Omgeving

Eropuit!

Direct vanuit La Maison Chabbert wandelt u al de natuur in langs uitgestrekte wijngaarden, door de garrigue (laag struikgewas) en door dorpjes. Vooral in het voorjaar zijn er oneindig veel bloemen en bloeiende kruiden en ruikt het heerlijk naar tijm en rozemarijn.

Rondom Beaufort liggen maar liefst drie interessante en prachtige natuurgebieden. U kunt er wandelend en fietsend op uit of een tour maken met de auto. Dick, als fervent wielrenner, vindt de streek een paradijs voor fietsers en zal u graag adviseren.Ten zuiden en zuidwesten van het dorp vindt u in het departement Aude het Katharenland. In de prachtige landschappen komt u talrijke kastelen en abdijen tegen, als stille getuigen van een rijke en bewogen historie. Bijzonder is de Cité van Carcassonne, een middeleeuwse vestingstad die in de 19e eeuw volledig is gerestaureerd en op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het was de grootste burcht van de Katharen, die met zijn dubbele ommuring, torens en ophaalbruggen zeer tot de verbeelding spreekt.
Voor meer informatie: France Voyage De Minervois is een wijnbouwgebied dat op de grens van de departementen Aude en Hérault ligt. De naam is afgeleid van Minerve, een van de mooiste plaatsjes van Frankrijk. In de middeleeuwen heeft zich hier heel wat afgespeeld. Door de diepe ravijnen die eromheen liggen, was Minerve vrijwel niet te veroveren. Toch lukte het Simon de Montfort op een kruistocht in 1210, om met zijn leger door te dringen en 140 Katharen op gruwelijke wijze te vermoorden. De diepe en steile gorges, uitgeslepen door de riviertjes de Cesse en de Brian, scheiden Minerve van de causses (kalkplateaus) eromheen. Het is een indrukwekkend natuurverschijnsel dat u niet mag missen! Voor meer informatie: France Voyage


In het Parc naturel régional du Haut-Languedoc, ten noorden van Beaufort, kunt u spectaculaire tochten maken in de beschermde natuur en mooie dorpjes bezoeken, zoals Roquebrun (ook wel Nice van de Hérault genoemd) en Olargues. U kunt een kano of kayak huren voor een schitterende afvaart door de gorges van de rivier de Orb. Voor meer informatie: France Voyage

In westelijke richting ligt het Parc naturel régional de la Narbonnaise en Méditerranée met een uitzonderlijke verscheidenheid aan vegetatie en een prachtige kuststreek met brede zandstranden, vissersdorpjes, strandmeertjes (les étangs) en flamingo’s.
Een gezellige badplaats is Gruissan. Het oude centrum is gebouwd in een circel rond de middeleeuwse toren Barberousse. In de Languedoc-Roussillon komt u ze overal tegen, deze villages circulades, gebouwd rond een kerk of fort. Gruissan heeft plezierhaventjes en erg mooie stranden. Bijzonder zijn de strandchalets op palen, die in 1986 het decor vormden voor de Franse filmhit 37°2 le matin.
Leuk om te combineren met Gruissan is een bezoek aan het Île Saint Martin, dat er direct onder ligt. U kunt er de wandeling Le sentier des Goules maken met prachtige uitzichten of de traditie van de zoutcultuur ontdekken bij Les Salins de l’Île Saint Martin, waar in de zomer het water rose kleurt.
Voor meer informatie: France VoyageNarbonne
 was in de oudheid een belangrijk kruispunt van wegen en de eerste kolonie van de Romeinen buiten Italië. In het centrum is een opgraving van de Via Domitia (118 v.Chr.) te zien, de eerste Romeinse handelsroute in Gallië, die Italië met Spanje verbond. Narbonne is tegenwoordig een levendige stad met een mediterrane uitstraling, geliefd bij de toeristen door de bijzondere architectuur en rijke collecties in de musea. Voor de lunch kunt u een van de restaurantjes aan de oevers van het Canal de la Robine kiezen, of u kunt zelf uw lunch samenstellen in de meer dan 100 jaar oude Hallen. De mooie presentatie van de typische streekproducten en heerlijke wijnen op deze markt, zullen u het water in de mond doen lopen.
Bent u verzadigd door al het moois dat deze stad te bieden heeft, dan kunt u lekker zonnen of uitwaaien op de fijne zandstranden van Narbonne Plage. Voor meer informatie: France Voyage

Als u de streek verkent, zult u regelmatig het Canal du Midi tegenkomen, ook ingeschreven op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens de regering van Louis XIV is het in de 17e eeuw ontworpen door Pierre Paul Riquet, om de Atlantische Oceaan te verbinden met de Middellandse Zee. Het is heerlijk wandelen en fietsen op het jaagpad onder de eeuwenoude platanen. Bij Béziers zijn de 9 sluizen te bekijken, die de boten trapsgewijs een afstand laten overbruggen van 315 meter met een hoogteverschil van bijna 25 meter. Beroemd is het aquaduct (le pont-canal), dat het Canal du Midi over de Orb leidt en ook de stad Béziers zelf is beslist een bezoek waard. 


Aan het Canal du Midi liggen vele leuke dorpjes zoals Homps, op 5 km van Beaufort of Le Somail op 19 km. Vanuit deze gezellige haventjes kunt u een boottocht over het kanaal maken. In Le Somail vindt u een grote boekhandel Le Trouve Tout du Livre, een paradijs voor literatuurliefhebbers! 
Naast Homps ligt het Lac de Jouarres, een groot recreatiemeer waar u kunt vissen, zwemmen en watersporten (onder toezicht in juli en augustus).
Voor meer informatie: France VoyageWe zijn verwend in onze omgeving met maar liefst 3 dorpen, die op de lijst staan van Les Plus Beaux Villages de France. Twee ervan hebben we op deze pagina al genoemd, Minerve en Olargues. Het derde dorp is Lagrasse, op zo’n 30 km ten zuiden van Beaufort. Het is een mooi rustig plaatsje om doorheen te wandelen en de Benedictijner Abdij Sainte-Marie uit de 8e eeuw te bezoeken. 
Een andere prachtige abdij is de Abbaye Sainte-Marie de Fontfroide. Deze ligt in een mooi landschap ten zuidwesten van Narbonne en is een bezoek zeker waard. Voor meer informatie: France Voyage Lagrasse / France Voyage Frontfroide

Vlakbij het pittoreske dorpje Bize-Minervois kunt u de magie van de olijfboom en de productie van olijfolie ontdekken via een rondleiding met een gids, door de Odyssee van de olijfboom. Dit bezoek van 1,5 uur omvat een wandeling door een olijfgaard met 400 bomen, over een pad dat de cultuur van de olijfboom vertelt, een geluid- en lichtspektakel in de olijfmolen, een multimedia museumruimte en een proeverij ter introductie van de olijfoliën en olijven van de Oulibo. Voor meer informatie: L’Oulibo en France Voyage

Het bovenstaande is een greep uit de mogelijkheden, die de omgeving van La Maison Chabbert te bieden heeft. De landschappen kleuren mee met de seizoenen en tot ver in het najaar is het weer aantrekkelijk. Van lente tot herfst valt er van alles te beleven: markten, brocantes, vide greniers, festivals, wijnproeverijen, traditionele dorpsfeesten et cetera. Als u bij ons komt logeren, zullen wij u graag uitgebreid informeren.