Met de auto

Arrangement Minervois en toute saison met de auto

Een voorstel voor uitstapjes

Dag 1
90 km, ontdekking van de Minervois: Cité van Carcassonne – Minerve – Beaufort

Het is het fijnst om ’s morgens als eerste de Cité van Carcassonne te bezoeken, omdat het daar in de loop van de dag erg druk kan worden. Meer info Carcassonne

De lunch kan natuurlijk in de Cité gebruikt worden, maar u zou ook kunnen picknicken aan het Lac de la Cavayère, dat op nog geen 8 km daar vandaan ligt.

’s Middags rijdt u over mooie landweggetjes door de Minervois om het pittoreske plaatsje Minerve te bezoeken, dat geklasseerd is als een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Hier ontdekt u een stukje geschiedenis van de katharen en de belegering van het dorpje in 1210. 
Minerve is ook bekend om de bijzondere geografische ligging, want het wordt omgeven door de rivierkloven van de Cesse en de Brian. Er zijn twee indrukwekkende bruggen, les ponts naturels, die op natuurlijke wijze uitgesleten zijn door de Cesse. Een gedeelte van het jaar ligt de rivier bovengronds droog en kunt u de tunnels inlopen. Meer info Minerve

Vanaf Minerve is het nog 10 km naar La Maison Chabbert.

121 km, als u de variatie kiest: Carcassonne – Lagrasse – Beaufort

Wij zijn verwend met mooiste dorpen van Frankrijk, want Lagrasse is er ook een. U zou er voor kunnen kiezen om na Carcassonne hierheen te gaan via de D3, een prachtige route. Het is een heel oud dorpje, nog niet overvoerd met toeristen. Het heeft onder andere een mooie overdekte marktplaats en u kunt de Abdij Sainte-Marie de Lagrasse bezoeken, die in de 8e eeuw gesticht is door Karel de Grote.  Meer info Lagrasse

Vanaf Lagrasse is het 42 km naar La Maison Chabbert.

Dag 2
Prachtige rit van 107 km door het Parc Régional du Haut Languedoc:
Saint-Chinian – Roquebrun – Vieussan – Assignan – St-Jean de Minervois – Beaufort

Via mooie dorpjes rijdt u naar Saint-Chinian. Maakt u deze tocht op donderdag- of zondagochtend, dan treft u er onder de eeuwenoude platanen van de Promenade een kleurrijke markt aan. Aan dit plein zit ook het Maison des Vins de Saint-Chinian. Leuk detail is dat Charles Trenet in zijn jeugd 10 jaar in dit huis heeft gewoond.

De lunch kunt u in Saint-Chinian gebruiken of u rijdt door naar een restaurant in Roquebrun. Dit plaatsje, ook wel petit Nice genaamd, heeft een microklimaat en dat is ook duidelijk te zien aan de sinaasappel-, citroen- en palmbomen. Iedere tweede zondag van februari wordt er het Fête du Mimosa gevierd. Het is ook een leuk idee om op de markt van Saint-Chinian een lekkere picknick samen te stellen en deze te nuttigen op het idyllische strandje aan de oevers van de rivier de Orb.

U vervolgt de rit langs de Orb richting Vieussan, waarbij u ook nog langs een leuke lunchgelegenheid komt. Vervolgens zakt u via Berlou af weer richting Saint-Chinian. Daar neemt u de D177 naar Assignan, waar u het Castigno Château & Village kunt bezoeken. Het dorpje is op een heel fraaie manier opgeknapt in allerlei roodtinten. U kunt er een heel bijzondere cave bezoeken, volgens de krant Midi Libre la plus originale de France.

Via Saint Jean de Minervois dat in het AOC wijngebied Minervois ligt en bekend is om zijn heerlijke muscat wijn, rijdt u terug naar La Maison Chabbert.

116 km, als u de variatie kiest:
Saint-Chinian – Roquebrun – Vieussan – Olargues – Saint Pons de Thomières – Beaufort

U volgt de route zoals hierboven beschreven, maar u rijdt bij Vieussan door naar Olargues. Hier hebben we weer een van de mooiste dorpen van Frankrijk te pakken. 

Zo’n 5 km vóór Olargues passeert u Mons la Trivalle. Hier kunt u eventueel een prachtige wandeling maken langs de Gorges d’Héric.

De route terug naar La Maison Chabbert via Saint Pont de Thomières biedt prachtige vergezichten.

Dag 3
90 km: Narbonne – Bages – Peyriac – Beaufort

Vandaag staat Narbonne op het programma, een stad geklasseerd als Ville d’art et d’histoire. U kunt het beste beginnen met een bezoek aan Les Halles, een overdekte markt in een mooi gebouw uit het begin van de twintigste eeuw. Sta niet raar te kijken als u in de buurt komt van café/restaurant Chez Bebelle en pakketjes door de lucht ziet vliegen. Bekijk deze leuke video.

Langs het Canal de la Robine wandelt u naar het plein van de kathedraal en het paleis van de aartsbisschoppen. Hier is een stukje van de Romeinse weg, de Via Domitia, blootgelegd, die van Italië naar Spanje liep. Vergeet niet om de tuin achter de kathedraal te bezoeken met de zonnewijzer, het herdenkingspaneel van de opstand van de wijnboeren in 1907 én een verrassend gedicht!

Vindt u het chanson La Mer ook zo mooi? Breng dan een bezoek aan het geboortehuis van Charles Trenet, kleine portret-plaquettes op het plaveisel leiden u erheen. 

Meer info Narbonne

Na het fraaie Narbonne, op naar het Parc naturel régional de la Narbonnaise. U rijdt een klein stukje richting Perpignan en neemt de eerste afslag naar Bages, waarna u in een prachtig landschap van lagunes terechtkomt. Vanuit het pittoreske Bages rijdt u naar Peyriac-de-Mer, onderweg flamingo’s spottend. Hier kunt u mooie wandelingen maken, over aangelegde paden en plankiers op het water.  

Vanaf Peyriac-de-Mer is het 42 km naar La Maison Chabbert.